tisdag 22 maj 2012

Helgrillat Lammlår

Helgrillat lammlår. Blev helt fantastiskt gott och en vällyckad middag där vi firade dotterns 4-års dag.
Jag valde att inte förbereda köttet i ugnen utan att grilla hela vägen.
Jag gjorde såhär:
  1. Putsade köttet nogrant, tog bort alla senor och otäcka hinnor son hindrar köttet från att ta till sig smaken av kryddorna. Tog även bort en del av fettet men inte allt då jag tycker att köttet blir saftigare om man lämnar lite kvar.
  2. Hade köttet framme så det fick bli någorlunda rumstempererat innan de skulle på grillen
  3. Stack 5 hår i köttet och stoppade in hela vitlöksklyftor. Gned in köttet med färsk rosmarin, salt, peppar och olivolja.
  4. Grillade köttet först över direkt värme för att få en fin grillyta och för att stänga porerna. Grillade den inte alls länge över direkt värme, ca 5 min för hela räckte.
  5. När det var gjort la jag över låret till storgrillen där jag hade förberett för indirekt grillning. Jag använde 25 briketter på varje sida på min 57cm grill och la låret i mitten, jag vände inte köttet under grillningen.
  6. Efter ca 80 minuter hade köttet nått 61grader och det var dags för den att få vila en stund.
  7. Lät den ligga i ca 5-10 min och resultatet blev mycket uppskattat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar