söndag 27 maj 2012

Kansas City Spareribs

Ahhh, idag så blev det en favoriträtt som åkte på grillen. Vad kan väll vara bättre att ge i morsdags present till sin fru än en god grillmiddag.

En fin bit spareribs som bara väntar på att bli gjord fin för kvällen.
Med spareribs som med allt annat kött MÅSTE köttet putsas innan  man ens tänker på att krydda och tillaga. På ribs sitter det en hinna (är det membran det egentligen heter?) över benen samt över köttet. Att inte ta bort denna hinna är som att lägga in köttet i en fryspåse och krydda fryspåsen.

Med en vass kniv är det lätt att få tag under hinnan och sen drar man försiktigt bort hinnan. Har fortfarande inte lyckats dra bort allt i ett drag men en vacker dag så sitter den som ett skott i krysset.När alla hinnor och fettklumpar är borta är det dags för kryddningen. Den mixen som jag använder har jag hämtat ifrån "Webers Big Book of grilling" med en liten egen tvist på.
Det som är i denna rub är:
ca 2msk salt, 2 msk paprikapulver, 1.5 msk spiskummin, 1,5msk oregano, 1msk lökpulver, 1msk vitlökspulver, ca 1 tsk svartpeppar, 0,5 tsk grillkrydda och 0,5tsk kanel.
Köttet ska sedan ligga i kylen i några timmar, jag försöker alltid ha den minst i 2-3 timmar i kylen men om den får 8 timmar på sig så gör ju inte det något.

Köttet ska alltid få ligga framme en stund innan det grillas, jag brukar låta det ligga i ca 30 minuter innan det åker på grillen.

Slutresultatet efter ca 1 timme på grillen med indirektgrillning på medium värme.
Såsen som är i skålarna är samma som jag har smetat på köttet när det var 30min kvar av grillningen. Den består av: 2 matskedar osaltat smör, 0,5 cup finhackad selleri, ca 0,5dl finhackad lök, 2 msk äppelcider vinäger 2 msk socker, 1 cup ketchup, 2 msk citronjuice, 1 msk worchestersås 1msk senappulver. Smöret ska smälta och sellerin och löken stekas på låg låg låg värme (sautera?) i ca 10 minuter. Sen öser man bara i resten och låter det koka upp. Sen får den stå och gotta ihop sig.

Denna maträtten blir alltid en hit hemma hos oss, våra döttrar äter som om dom inte sett mat på dagar. Tror det är kombon av god mat och att få äta något jättekladdigt som gör det till en hit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar