tisdag 26 juni 2012

Att grilla kyckling

På midsommarafton ville jag prova grilla på ett nytt sätt (igen)
Denna gången blev det kycklingklubbor. Jag började med att kapa av kycklingklubban vid leden där kyckling låret börjar, på det sättet får man en fin bit kyckling som inte bara är god utan ser minst lika god ut. (Såklart grillade jag även kycklinglåret.)
Min ambition med grillningen var att göra något som kallas för CupCake Chicken, en rätt som är uppfunnen av den store grillmästaren Myron Mixon. Men tyvärr så fick jag inte tag på muffinformar som gick att grilla kyckling i. Förstår inte hur butiker inte kan ha en så viktigt grej som muffinformar som lämpar sig för grillning, det borde ju alla ha men jag får fortsätta leta.


Jag började med en enkel rub bestående av 2 dl chilipulver, 1 dl socker, 3 msk salt, 4 msk vitlökspulver, 4 msk lökpulver och 1 msk cayennepulver. 
Sedan putsade jag kycklingen nogrannt, tog bort allt överflödigt fett och jobbiga senor. Jag lämnade kvar så mycket skinn som det gick.


Jag putsade även bort fettet som ligger mellan skinnet och kycklingen. På detta sätt får man det där knapriga och goda skinnet.


Sedan började jag med kryddningen, jag hade kryddmixen både på kycklingen och under skinnet för att få så mycket smak som möjligt av denna chilirub.


Kycklingen är klar, nu ska den bara ligga och gotta sig i kylen en stund.


Jag grillade den på direkt värme och ca 5 minuter på varje sida.


När det var några minuter kvar av grillningen penslade jag dom med hemmagjord hickorysmokesås.
Den hade jag gjort av:
2 msk Lökpulver
2msk Vitlökspulver 
ca 5dl ketchup
2 msk ungersk sötparika
1 dl äpplecidervinäger
2 msk worcestershiresås
ca 1dl brunsocker
2 msk honung
2 msk lönnsirap
2 msk salt
2 msk svartpeppar.


Sött? Jovars, lite sött är det ju, kanske inget för de som följer LCHF men det är ju sommar så....
Socker skapar en god hinna/skal på köttet pluss att det ser förbannat gott ut.
Resultatet? 
Jag hörde inga klagomål och kycklingen gick åt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar