fredag 15 juni 2012

Briketter,grillkol och tändvätska.

Hur vet man om man ska använda grillkol eller briketter, och hur mycket tändvätska ska man ha på?
Svaret på frågan om tändvätska är enkel: Inget-nada-zip-nothing-null-niente. Det som händer när man häller på tändvätska är att grillkolen eller briketterna blir fuktiga. Visst dom börjar brinna och allt ser top notch ut, men det som händer är att tändvätskan förångas under hela grillningen och kommer att sätta smak på köttet. Jag föredrar själv en icke kemisk smak på maten, men det kanske finns någon som tycker "Mums, spareribs marinerade i OKQ8's tändvätska skulle inte sitta fel nu"

Vad är skillnaden på grillkol och briketter då och vad ska man använda?
Grillkol är helt enkelt bitar av trä.
Fördelen med grillkol är att det går snabbare att få en fin glöd och det blir inte lika skitigt i grillen eftersom det blir mindre aska av grillkol jämfört med briketter.
Grillkol passar väldigt bra när det inte är långa grilltider på köttet eftersom det inte är i närheten av lika lång brinntid på grillkol som man får med briketter.

Meh, briketter är ju också svarta, är inte det också kol?
Jupp, briketter är också en typ av kol kan man säga. Briketter är tillverkade av komprimerat/ihoppressat koldamm. De har mycket längre brinntid än grillkol och lämpar sig mycket bättre för längre grilltider än grillkol.
En nackdel med briketter är att eftersom de består av koldamm blir det mycket aska i grillen (Dagens I-lands problem?)

Jag använder själv nästan uteslutet briketter som jag har i en sk Grillskorsten eftersom jag inte är ett fan av smaken av tändvätska.