måndag 4 juni 2012

Direkt grillning vs indirekt grillning.

Det pratas ofta om direkt grillning och indirekt grillning när man diskuteras hur köttet ska tillagas.

Direkt grillning innebär att köttet grillas på den delen av gallret som är direkt över briketterna. Denna typ av grillning använder jag när det är mindre bitar som ska grillas där jag även vill ha en fin grillyta på det som tillagas. T.ex kycklingfilé, hamburgare, grillspett och biff.

Indirekt grillning innebär att briketterna ligger på sidan av gallret. Vissa gör så att dom lägger det 50/50 dvs att dom har briketter på halva och andra delen är tom. Själv så har jag briketter på båda sidor och en tom yta i mitten där man kan ställa en aluminiumform som fångar upp droppande fett från köttet.Denna teknik använder jag till kött som ska tillagas under en längre tid t.ex lammlår, rostbiff, hel kyckling.
Det som är viktigt att tänka på när man tillagar kött som tar över 1 timme att grilla är att man kommer ihåg att fylla på med lite briketter. En brikett i timmen på varje sida gör så att man håller värmen upp på ett bra sätt.

Har man något som ska vara tillbehör och ska grillas över direkt värme t.ex halloumi, (som är otroligt gott till lamm) så är det inga problem att lägga den brevid köttet direkt över briketterna.


Varför skriver jag briketter och inte kol?
-Grillkol har inte ens i närheten av samma brinntid som briketter har

Hur många briketter ska man ha på varje sida vid indirekt grillning?
-Jag lägger 26st briketter på varje sida på min 57cm grill. Jag tycker då att värmen blir det som motsvarar medium, kanske lite högre. Om man vill sänka värmen i grillen vid indirekt grillning så kan man fylla aluminiumformen med lite vatten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar