fredag 17 augusti 2012

Pulled Pork- När man har gott om tid.


Pulled Pork är inte alls vanligt i Sverige, jag tror inte att det är speciellt vanligt i något annat land än USA. Vad är det då?
Det är fläskkarré a.ka "Boston Butt" i bit som man grillar på låg temperatur med rök under lång tid. Och med lång tid då menar jag ca 3-8 timmar på grillen beroende på storleken på köttbiten. Den som jag använde var ca 2 kilo och det tog 4 timmar.
Låter det spännande?
Så här gör du:

  • Försökt få tag på en rätt stor bit karré med ben.
  • Ta ut köttet i god tid så den inte är kylskåpskall när den läggs på grillen.
  • Innan du börjar med köttet så bör du ta en näve med rökflis och lägga i vatten, jag rekommenderar hickory till denna rätt.
  • Putsa inte bort fettet, eftersom det ska grillas under så lång tid behövs det fett för att hålla köttet saftigt och gott.

  • Gör en god rub att ha på köttet, det är många som bara har salt och peppar på karrén. Det finns mängder med olika rubs som passar till fläsk. Det bästa är att googla efter en som passar med fläsk. Jag kommer att lägga upp ett blogginlägg med mina favorit rubs senare.


  • Bind köttet innan du lägger den på grillen .
  • Gör i ordning grillen för indirekt grillning på medium/low värme. Dvs ca 15-20 briketter på varje sida. Du kommer sen att få lägga på 5 briketter i timmen på varje sida för att hålla en jämn temperatur. Justera värmen med ventilerna på grillen. Lägg en aluminiumform under köttet med ca 2dl vatten.
  • Låt sedan köttet ligga på grillen tills den når en temperatur på 90 grader. Om du gör det på rätt temperatur så kommer det att ta lång tid. Kom ihåg att fylla på med briketter och rökflis under tiden och ta dig en kall öl medan grillen sköter jobbet, det har du förtjänat.


Ser rätt gott ut eller hur?

  • När köttet har nått rätt temperatur tar du av den och lägger aluminiumfolié och låter den vila i 20minuter.

  • Gör i ordning en god sås till köttet för det är nu själva "pulled" delen börjar. Jag rekommenderar en med senap som t.ex denna  http://bbq.about.com/od/barbecuesaucerecipes/r/ble00218a.htm
  • Köttet ska nu vara så mört att du bara kan dra loss bitar ifrån den. Därav namnet "Pulled Pork"
  • De ljuvliga bitarna som man river av lägger man i såsen och lägger sedan i hamburgerbröd. 
  • Njut av en äkta Amerikansk Barbecue.