lördag 27 april 2013

Grillade kotletter med senapsfrö

Nu senast var det dags att grilla fläskkotletter.
Fläskkotletter är en maträtt som jag normalt tycker är så otroligt tråkig men tänkte prova min teori om att allt blir gott på grillen.


I mittförsök för att få lite smak på denna annars så smaklösa köttbit var att dra ihop en rub.
Dagens rub bestod av:

  1. Ca 1 tsk svartpeppar.
  2. Ca 2 tsk hela senapsfrön.
  3. 1 msk paprikapulver
  4. 1 tsk brunsocker
  5. 1 tsk salt (helst flingsalt)
  6. 1,5 tsk lökpulver
  7. 1,5 tsk vitlökspulver
  8. ½ tsk spiskummin
  9. ½tsk cayenne peppar
Blanda ihop peppar och de hela senapsfröna och krossa dem i en mortel, men inte allt för fint.
Blanda sedan ihop alla de andra kryddorna och ge kotletterna en omgång av denna rub.
Låt köttet ligga framme i ca 30-40 min i sin goda rub för att bli rumstempererade och för att låta ruben göra sin verkan.

När jag grillade dessa så provade jag en ny teknik, där man först grillar över direkt värme för att sedan övergå till indirekt.
Jag la upp briketterna som inför en 50/50 grillning, dvs alla briketter på den ena sidan av grillgallret och inget på den andra.
Lägg kotletterna över den direkta värmen och låt de ligga där i 3 min på varje sida.
Flytta de sedan över till den indirekta sidan och låt kotletterna ligga där tills det att köttsafterna är klara, tar ca 2-5 min beroende på hur tjocka kotletterna är.
Servera direkt! 
Den ska helst inte vila har jag fått lära mig, det är då man får torra kotletter.



Denna rätt lyckades övertyga mig om att kotletter faktiskt har en stor potential  och det var inte sista gången en kotlett hälsade på i min grill.

Jag serverade kotletterna med grillad rödlök och en hemmagjord tsatsiki som frugan gör som är fantastisk.

Lämna gärna en kommentar om du provar denna rätt så jag får veta vad du tyckte.