måndag 1 april 2013

Grilltips

Nu när våren verkar vara på G så tänkte jag att några grilltips kunde vara på sin plats.

 • Varför är det viktigt att köttet inte är kylskåpskallt när det läggs på grillen?
  • Om köttet är kallt när det läggs på grillen så kommer köttfibrerna att dra ihop sig, och voila! du har en torr skosula på grillen.

 • Hur länge ska köttet ligga framme innan det läggs på grillen?
  • Helst ska köttet bli rumstempererat, men ha som regel att låta det ligga framme i minst 30 min innan det läggs på grillen. Om köttet ligger i marinad i kylen så glöm inte att ta ur köttet ur påsen/bunken som det har legat och gottat sig i.

 • Hur vet man när köttet är färdigt?
  • Strunta i alla tidsangivelser i recept om det inte är en väldigt tunnbit eller grönsaker. Köp hellre en bra digitaltermometer och gå enbart på innertempraturen.

 • När vet man när man ska ta av köttet?
  • Det är viktigt att komma ihåg att tillagningsprocessen slutar inte direkt när man tar av köttet utan det fortsätter även en stund efter att man tagit av det från grillen. Ha därför som regel att alltid ta av köttet några grader innan det är färdigt, ca 3grader innan köttet har kommit upp i den tempraturen som du vill ha den.

 • Hur mycket briketter ska man ha?
  • Om jag grillar indirekt (se tidigare inlägg) så har jag 25 briketter på varje sida för att ha en bra medel/hög tempratur. Om jag ska köra direkt grillning så brukar jag göra så att jag får ett jämt lager briketter i grillen, det brukar motsvara ca en skorsten.

 • Vilken typ av kol/briketter ska man använda?
  • Om jag ska grilla något som går snabbt, t.ex kycklingfilé och hamburgare så brukar jag använda kol om jag har det hemma, vilken typ spelar ingen roll. Det är när man ska börja ge sig på de mer utmanande rätterna som bra briketter är viktigt. Det kan vara maträtter som t.ex pulled-pork, spareribs, stekar, dvs saker som behöver minst 30 min på grillen som kräver detta. Jag använder då uteslutande Webers egna briketter som har en mycket lång brintid.

 • Hur tar man kontroll över tempraturen i grillen?
  • Tempraturen regleras med ventilerna, lite genomdrag i grillen ger dåligt med syre till briketterna och gör då i sin tur att de brinner långsamt. Tänk bara på att inte stänga de för mycket, då dödar du grillen. Detta är ett av de svåraste momenten med grillning om man inte använder en gasolgrill.

 • Hur mycket tändvätska ska jag använda?
  • Inget, använd en grillskorsten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar