onsdag 31 juli 2013

Marinad,Dry Rub eller Wet Rub

Vad är det för skillnad på marinad, Dry Rub och Wet Rub och när var hur ska dom användas?


  • Marinad. 
    • Denna är väldigt enkel. Är det du lägger köttet i väldigt blött så är det nog mest troligt en marinad eller så har du tappat köttet i badkaret. Det man ska tänka på när det gäller marinad är att inte ha köttet i det för länge. Är det en marinad som innehåller mycket syra (Citron, lime, ingefära osv) så går det väldigt hårt åt köttet. Det finns t.om matlagningstekniker där man tillagar köttet med citrus (Ceviche) Om köttet får ligga för länge så kan det få en lite grynig konsistens samt bli tort.

  • Dry Rub.
    • En dry rub är en blandning av kryddor som man gnider in köttet i, den innehåller inga vätskor och passar bäst på kött eller grönsaker som går snabbt att grilla över direkt värme. Det kan t.ex vara kycklingfilé eller fisk. 

  • Wet Rub
    • Samma som ovan bara att man tillsätter lite olja eller varför inte en skvätt whiskey eller cognac. en wet rub använda med fördel på kött eller grönsaker som ska grillas länge över indirekt värme, den skapar då ett kryddigt skal på köttet. Om du gör en wet rub så var inte snål när du klappar in köttet i det.
En sak som både dry rub och wet rub har gemensamt är att båda ofta har paprikapulver som bas. Det finns mängder av färdiga mixer att köpa men det är väldigt enkelt att göra en egen.