söndag 20 oktober 2013

Texas kyckling med hemmagjord Bearnaissås och smörstektlök

Ute faller löven men grillen den står kvar (Gammalt indianskt ordspråk)

Idag så blev det kycklingfiléer som jag marinerade i Texas Longhorns marinad.
Till det så gjorde jag en hemmagjord Bearnaissås.
Såsen gjorde jag på följande sätt:

Smält 250g smör.
Hacka 1 schalottenlök och 1 vitlök väldigt fint. Häll 0,5 dl vatten löken och vitlöken i en kastrull, tillsätt  3 msk dragonvinäger. Koka upp och låt det koka i 5 minuter.
Medan det kokar så fixar du knäcker du två ägg och separera äggulorna.
Ta av vatten/vinäger mixen från plattan och låt den svalna och sila av så att du bara har vätskan.

Resten görs helst över ett vattenbad:
Vispa ner äggen i vätskan och vispa till det är ett fint ljust skum. Häll då i smöret som ska ha svalnat till ca 37grader.
Häll i smöret sakta sakta och få inte med bottenkletet. smaka av med dragon, persilja vitpeppar och salt.

Löken blev ett experiment, jag tog 3 schalottenlökar som jag skivade och stekte i ca 25g smör och lite vatten. När dom hade stekts i ca 5-10 min så hade jag i lite (kanske 0,5 tsk) Cane syrup.

Resultatet blev en riktigt höjdare.