måndag 30 juni 2014

Ormen och grisen (Hur man enkelt grillar Pulled Pork)

Jag tävlar i årets grillmästare 2014 Sommaren är här och med den grillsäsongen! Testa att grilla grönsaker som komplement till köttet. På ICA.se hittar du många bra recept.

Idag var det debuten för "The Snake Method", jag la upp briketterna med 2x2 rader dvs en två briketter bred och två briketter hög orm.
Jag la även ut fyra högar med flisor från äppelträd för att få lite rökighet.
Flisorna ska ligga i blöt i minst 30 minuter innan dom läggs på.
Jag tände upp 15 briketter för att få igång ormen.
Till köttet (fläskkarre) hade jag gjort en enkel rub som innehåller:
2 msk socker
2 msk salt
2 msk brunsocker
2 msk chilipulver (helst 1 msk Ancho chili och 1 msk med Chipotle)
1 msk oregano
1 msk spiskummin
4 msk paprikapulver
1 msk svartpeppar


Jag lät köttet ligga och gotta sig i kylen iklädd enbart sin fina rub i ca 2 timmar innan det var dags att testa "orm metod".
Jag placerade ut de 15 briketterna i en liten hög i början av ormen, la ner en liten aluminiumform med vatten i mitten, la på gallret, köttet och locket.
Jag måste erkänna, jag var skeptiskt till hur detta skulle gå.

Men det skulle jag inte ha varit, efter en grilltid på 6 timmar där jag inte behövde göra någonting alls förutom att ta tempen på köttet i slutet (Den ska vara ca 86 grader) så blev resultatet helt perfekt!!


Riv sönder köttet med två gafflar eller fingrarna om köttet har fått svalna en stund.
Blanda sedan ner köttet i en god sås så det blir riktigt saftigt, jag brukar vara lite lat och använda Sweet Baby Rays orginal sås. Om du vill göra eget så finns det recept här på bloggen.
Servera med Coleslaw, hamburgerbröd. Riv även lite oss och strö över. Jag rekomenderar cheddarn Black Bomber.
Om du har ett tränat BBQ öga så ser du på bilden ovan att rökringen på köttet inte blev så kraftig. Nästa gång ska det på mer trä.

Denna metod var mycket enkel att använda sig av när man ska grilla något länge (5-12 timmar) på låg temperatur. När jag tog av köttet efter 6 timmar var det nästan halva "Ormen" kvar.


3 kommentarer:

 1. Hej!

  Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

  Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

  För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Med vänlig hälsning,

  Emilie
  Hittarecept.se

  SvaraRadera
 2. Hur ställde du in spjällen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som regel skulle jag säga halvöppna spjäll både ovan och under men det beror mycket på ute temperaturen och om det är blåsigt eller inte. Det bästa är alltid att gå på temperaturen i grillen och ställ in spjällen därefter men var försiktig så du inte råkar döda glöden genom att stänga för mycket.

   Radera