lördag 9 juli 2016

När är köttet klart?

Oavsett om man tillagar köttet på grillen, i ugnen, stekpanna eller kanske i en Sous Vide så ska man alltid gå på innertemperaturen för att avgöra om köttet är klart.
Strunta i alla tid recept där det står "Grilla 3 min på varje sida" Dom kan omöjligt veta hur tjock dig köttbit är, hur varm grillen är osv. Köp en digital termometer och kontrollera istället så lovar jag att det kommer att bli perfekt.
Hur varmt ska det vara då? Här följer en lista över vad innertemperaturen bör vara.
Kom ihåg att ta av köttet i tid eftersom temperaturen kommer att öka med några grader även efter att du har tagit av den.

Nötkött:
Oxfilé: Rare = 55° Medium = 60° Well Done = 65°
Ryggbiff:  Rare = 50-55° Medium = 60° Well Done = 65-70°
Entrecote: Rare= 50-55 ° Medium = 60° Well Done =65-70°
Rostbiff: Rare = 55° Medium = 65° Well Done = 70-75°
Fransyska: Medium= 70-75°
Flankstek: Medium = 55-60°
Bog: Medium = 70-72° Well Done = 75°
Ytterlår: Medium 70-75°
Innanlår: Rare = 55° Medium = 65° Well Done = 75°
Högrev: Rare = 60° Medium = 65° Well Done = 70°
Kalvfilé: Medium 63° Well Done = 70°
Kalvstek: Medium = 65° Well Done = 70°



Fläsk:
Fläskfilé:Medium= 63-65° Well Done = 70°
Skinka: 65-70°
Kotlettrad:Medium = 65° Well Done = 65-70°
Flintastek: 65-70°
Fläsklägg: 75-80°
Fläskkarré 65-70°

Kyckling:
Kycklingfilé:70°
Kycklinglår: 80-85°
Hel kyckling: 75-85°

Övrig fågel:
Ankbröst: Medium= 55-60° Well Done= 70°
Ripa: 55-58°
Tjäder: 55-58°
Strutsfilé: Medium = 65° Well Done = 75°
Gås: 65-70°
Kalkonfilé: 70-75°
Hel kalkon: 75-80°

Lam:
Entrecote: Rare = 55-58° Medium = 59-63° Well Done = 70°
Stek: Rare = 55-58° Medium = 59-63° Well Done = 70°
Racks: Rare = 55-58° Medium = 59-63° Well Done = 70°
Rostbiff: Rare 55-57° Medium = 58-60° Well Done 70°
Filé: Rare = 55-57° Medium = 58° Well Done 70°

Vilt:
Älgstek: Medium = 60-62° Well Done = 68-70°
Älgfilé: Rare = 48-50° Medium = 55-57° Well Done = 65°
Renstek: Medium = 60-62° Well Done = 68-70°
Renfilé:Rare = 48-50° Medium = 55-57° Well Done = 65°
Hjortstek:Medium = 60-62° Well Done = 68-70°
Hjortfilé Rare = 48-50° Medium = 55-57° Well Done = 65°


Fisk: 
Lax: Medium = 45-50° Well Done = 50-55°
Torsk: Medium = 50-52° Well Done = 56-60°
Tonfisk: 31° (Ska vara rå i mitten)
Rödspätta: 52-55°
Seabeam: 52-55°
Havsaborre:52-55°
Havskatt: 52-55°
Uer:52-55°