lördag 11 maj 2019

Picanha

Återigen så var det väldigt länge sen jag uppdaterade min blogg, det har inte betytt att grillarna har stått oanvända, verkligen inte.
Idag så blev det en Picanha som jag grillade på indirekt värme. För de som inte är bekant med denna styckningsdetalj så kommer här en kort beskrivning från Wikipedia:
"Picanha är en smakrik köttbit med ursprung i Brasilien. Picanha, uttalas ”pickannja”, är en styckningsdetalj som på svenska heter rostbifflock med fettrandskappa,[1]eller bara rostlock med kappa.[2] Styckdetaljen har ett relativt grovtrådigt kött och mycket smak.[2] För att köttet skall bli enligt den sydamerikanska specifikationen måste man göra ett urval av kött av högsta kvalitet.
Picanha kan användas på många olika sätt, men skivar man köttet till biffar ska man tänka på att skära mot muskelfibrerna (annars blir det segt) vilket ger långa biffar som man kan dela, samt att gärna behålla fettet på när man tillagar maten för smakens och saftighetens skull." 
Jag valde att tillaga den hel.
Först i vanlig ordning så putsade jag bort fett från undersidan, fettlocket rörde jag inte, efter det så hade jag på salt på undersidan/den köttiga sidan och lät den ligga i kylen i plast folie i ca 6 timmar innan det var dags att lägga den på grillen.
Tandpetaren som ni ser på bilden satte jag i för att enkelt kunna se åt vilket håll muskelfibrerna går när den är färdig för att vara säker på att jag skär upp den rätt. Man ska iaf. på denna skära över och inte längs med fibrerna för att undvika köttbitar med långa fibrer vilket är lika med kött som är torrt och segt.


Den fick ligga på indirekt värme tills den hade en innertemperatur på 50 grader, flyttade den då så den låg direkt över glöden, först med fettkappan ner för att få en snygg yta och för att göra det lite knaprigt. Efter att jag hade vänt den så fick den ligga där tills innertemperaturen var ca 55 grader. Sedan var det bara att vila den en stund, ca 10 min innan det var dags att äta. Det här var första gången vi testa denna köttbit men jag kan garantera att det inte var sista. Otroligt mört kött med väldigt god smak. Ska testa lite olika varianter av denna under sommaren.Kanske möra den några veckor?

Så här såg slutresultatet ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar